De gesprekken gaan over kennis, werk en ambitie. En soms ook over andere zaken. De rode lijn is liefde. Liefde voor het vak. Liefde voor de producten. Liefde voor groei. En de grenzeloze ambitie elke dag een beetje beter te worden.
Vandaag is het woord aan Dennis Vitalis, onze Commercieel Manager. Al (bijna) 10 jaar lang loopt hij namens ons de deuren plat bij klanten en voorziet hij ons van zijn sales- en marktkennis. Daarnaast heeft hij de voor ons vervelende eigenschap bijna alle spelletjes hier op kantoor te winnen, al wil het met tafelvoetbal nog niet zo vlotten. Maak kennis met Dennis!
Je zit al heel lang in de verzegelingen, maar nog niet je hele leven. Hoe zag dat leven eruit voordat je de verzegelingen inrolde?
Ik heb vroeger de MEAO gedaan, de commerciële richting. Destijds was het gebruikelijk dat je koos voor techniek of commercie, en omdat talen mij goed lagen en ik commerciële economie interessant vond, was de keuze voor mij vrij duidelijk. Toch moet ik zeggen dat de schoolbanken niet helemaal mijn ding waren. Ik leerde liever in de praktijk.
Had je als kind al een beeld van wat je later wilde worden?
Als klein kind wilde ik dokter worden. Het stond zelfs in de schoolkrant. Wel met de kanttekening dat alle bloedgerelateerde zaken door de zuster gedaan moesten worden, want bloed vond ik niets! Toch was dat natuurlijk niet heel serieus. Uiteindelijk kwam ik erachter dat mijn interesses ergens anders lagen, en dat ik vooral graag praktisch bezig wilde zijn.
Hoe ben je in de verzegelingen terechtgekomen?
Dat begon toen ik begin 20 was. Ik werkte bij d’Arnaud, een handelsbedrijf hier een paar straten verderop. Dat was echt een allround functie: ik deed administratie, nam de telefoon op, en stond in het magazijn. Na een paar jaar ging ik me specifiek richten op Vlaanderen. Daar leerde ik veel over de cultuur en manier van zaken doen. In die tijd heb ik ook een van de belangrijkste lessen in sales geleerd: “De klant heeft altijd gelijk.”
Leer luisteren en leer je klanten echt kennen
Hoe werkt dat in de praktijk?
Door te luisteren. Dat klinkt simpel, maar goed luisteren is een kunst. Door écht te luisteren haal je vaak veel meer waardevolle informatie op dan wanneer je zelf veel praat. Ik corrigeerde eens een klant tijdens een gesprek en mijn collega was daar niet van gediend. Die correctie was misschien feitelijk correct, maar het loste het achterliggende probleem helemaal niet op. Had ik toen geluisterd en doorgevraagd dan was ik er met die klant wel uitgekomen.
Na een tijdje kreeg ik meer verantwoordelijkheid. Na een paar jaar mocht ik de kar trekken, en weer twee jaar later kwam ik terecht in een grote internationale organisatie. Daar heb ik vooral geleerd om met verschillende karakters om te gaan en kritisch naar mijn eigen functioneren te kijken.
Hoe kwam je uiteindelijk bij Navacqs terecht?
Dat begon in 2011, toen ik werkte bij Tyden Brooks. Zij leverden aan Navacqs, en zo kwam ik met Ronald en Arnoud in contact. In 2015 stapte ik over naar Navacqs. Eerst focuste ik me op Duitsland, en later kwam Nederland erbij. Het voelde meteen goed. Hier doen we echt ons best voor elke klant, en dat past bij mij. Wel grappig dat ik in mijn rol bij Tyden Brooks regelmatig Arnoud aan de lijn heb gehad die me flink het vuur aan de schenen kon leggen. En nu zitten we tegenover elkaar en staan we aan dezelfde kant.
Hoe ziet jouw werkdag er meestal uit?
Dat hangt af van de dag. Op mijn thuiswerkdag richt ik me op nieuwe business. Dan kan ik ongestoord plannen maken en nieuwe kansen onderzoeken. Op kantoor help ik bij het maken van offertes als dat nodig is, en ik assisteer Ramona waar ik kan. Ik vind het ook belangrijk om mijn kennis over te dragen aan collega’s. Zo wordt het team minder afhankelijk van één persoon.
Met een folder in mijn hand langs de deuren gaan was niet echt mijn hobby.
Wat vind je belangrijk in jouw rol?
Ik zie mezelf als een teamspeler met mijn eigen doelstellingen. Het is mijn taak om niet alleen resultaten te behalen, maar ook om collega’s te ondersteunen en kennis te delen. Het mooiste is als we samen succes behalen. Daarnaast haal ik veel energie uit afspraken buiten de deur. Order of niet, het geeft altijd voldoening om met klanten te praten en nieuwe informatie te verzamelen.
Hoe is jouw vak veranderd in de loop van de jaren?
Vroeger was koude acquisitie heel normaal. Met de telefoongids op schoot bedrijven bellen of letterlijk met folders langs de deuren gaan. Dat was niet echt mijn hobby, maar ik heb er wel veel van geleerd. Tegenwoordig is er veel meer ondersteuning door technologie, maar dat maakt persoonlijk contact juist waardevoller. Ik vind ook dat wij op dat gebied goed bezig zijn. Goed luisteren en doorvragen blijven de kern van sales.
Wanneer heb je echt waarde toe kunnen voegen?
Ik weet nog dat een organisatie voor schoolexamens security labels had besteld, maar vlak voor de examens bleek dat die niet werkten op hun materiaal. Dat hadden ze niet eerder getest. Dat zorgde natuurlijk voor paniek. Ik ben diezelfde dag nog met een lege trolley naar de fabriek in Engeland gevlogen. Daar kwam onze spoedorder net van de band rollen. Ik heb 5 minuten de tijd genomen ze te bedanken en koffie te drinken. Met een volle trolley vloog ik in de avonduren snel terug. De volgende ochtend vroeg stond ik met de juiste labels bij de klant op de stoep. Gelukkig is dit niet gebruikelijk maar als het nodig is doen we dat.
En hoe nu verder met Navacqs?
We blijven groeien als specialist, maar dat vraagt ook wat van ons team. We moeten blijven investeren in kennis en nieuwe ontwikkelingen. Traceerbaarheid met behulp van technologie wordt steeds belangrijker. Ik zie daar veel kansen voor ons.
Wat maakt Navacqs voor jou een fijne plek om te werken?
We zijn een platte organisatie waar mensen open en eerlijk naar elkaar zijn. Er is geen ellebogenwerk, en dat vind ik fijn. Er wordt hier veel gelachen, maar ook hard gewerkt. Dat is een combinatie waar ik me goed bij voel.
Welke boodschap geef je mee aan beginnende salesprofessionals?
Leer luisteren. Een vlotte babbel is leuk maar als jouw babbel niet aansluit op de behoefte van de klant heb je er niets aan. En leer je klanten echt kennen. Dat is de basis van alles.